CULTIVO IN VITRO PARA PROPORCIONAR AO SECTOR AS MELLORES PLANTAS

CULTIVO IN VITRO PARA PROPORCIONAR AO SECTOR AS MELLORES PLANTAS

CULTIVO IN VITRO PARA PROPORCIONAR AO SECTOR AS MELLORES PLANTAS

Xornada de Transferencia CIF de Lourizán

O cultivo in vitro pode ter moitas vantaxes para a posta en marcha de novos soutos galegos. Así polo menos quedou claro na xornada técnica que a Axencia Galega dá Calidade Alimentaria (Agacal) organizou no Centro de Investigación de Lourizán. O foro estivo centrado no castiñeiro de produción de variedades autóctonas de froito autorizadas pola Indicación Xeográfica Protexida Castaña de Galicia. O director do Agacal, José Luis Cabarcos, foi o encargado de inaugurar o acto.

Segundo explicou María Eugenia Miranda Fontaíña, investigadora do CIF de Lourizán, o emprego de técnicas de propagación por cultivo in vitro pode acelerar o proceso de transferencia ao sector de plantas libres de patóxenos e con elevada capacidade de multiplicación vexetativa. Desde o 2010 o CIF de Lourizán conta cun plan de investigación de mellora xenética do castiñeiro; un dos obxectivos é conseguir novos materiais a partir de cruzamentos controlados e que estes manteñan a resistencia á tinta para que poidan usarse como portaenxertos e sexan así resistentes á enfermidade.

Na charla tamén se mostraron as posibilidades dunha nova xeración de portaenxertos, que conta cun maior potencial e cunha maior compatibilidade coas variedades de castaña galega. Ademais, están mellor adaptados ás condicións climáticas das zonas de destino destes novos soutos. Durante a xornada, o centro de Lourizán deu a coñecer a situación actual do seu traballo neste campo e a súa conexión co Programa Estratéxico do Castiñeiro e da Produción de Castaña. Ademais, os asistentes puideron visitar as instalacións de propagación que se atopan dentro do centro. Por último, ao terminar, abriuse un diálogo co fin de facilitar a colaboración entre profesionais relacionados co mundo do castiñeiro.