CULTIVO IN VITRO PARA PROPORCIONAR AO SECTOR AS MELLORES PLANTAS

Xornada de Transferencia CIF de Lourizán
O cultivo in vitro pode ter moitas vantaxes para a posta en marcha de novos soutos galegos. Así polo menos quedou claro na xornada técnica que a Axencia Galega dá Calidade Alimentaria (Agacal) organizou no Centro de Investigación de Lourizán. O foro estivo centrado no castiñeiro de produción de variedades autóctonas de froito autorizadas pola Indicación Xeográfica Protexida Castaña de Galicia. O director do Agacal, José Luis Cabarcos, foi o encargado de inaugurar o acto.
Segundo explicou María Eugenia Miranda Fontaíña, investigadora do CIF de Lourizán, o emprego de técnicas de propagación por cultivo in vitro pode acelerar o proceso de transferencia ao sector de plantas libres de patóxenos e con elevada capacidade de multiplicación vexetativa. Desde o 2010 o CIF de Lourizán conta cun plan de investigación de mellora xenética do castiñeiro; un dos obxectivos é conseguir novos materiais a partir de cruzamentos controlados e que estes manteñan a resistencia á tinta para que poidan usarse como portaenxertos e sexan así resistentes á enfermidade.
Na charla tamén se mostraron as posibilidades dunha nova xeración de portaenxertos, que conta cun maior potencial e cunha maior compatibilidade coas variedades de castaña galega. Ademais, están mellor adaptados ás condicións climáticas das zonas de destino destes novos soutos. Durante a xornada, o centro de Lourizán deu a coñecer a situación actual do seu traballo neste campo e a súa conexión co Programa Estratéxico do Castiñeiro e da Produción de Castaña. Ademais, os asistentes puideron visitar as instalacións de propagación que se atopan dentro do centro. Por último, ao terminar, abriuse un diálogo co fin de facilitar a colaboración entre profesionais relacionados co mundo do castiñeiro.